Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

sâmbătă, 31 martie 2012

Meniu festiv de Martisor

Made by Liana





De prima data cand am citit despre concursul lansat de Laura Laurentiu, m-a apucat tremuriciul...si stresul...sunt mereu stresata...ma agit incontinuu, mi-e frica mereu sa nu pierd, sa nu uit, sa nu-mi scape ceva....si am atata treaba...de aceea am ajuns pe ultima suta de metri la finalul acestui concurs.
Acesta este meniul de sarbatoare prin care celebrez Luna Femeilor si cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”.

0


M-am gandit mult ce si cum sa fac si m-am hotarat la un meniu alb-rosu de Martisor. Sunt si dinamovista, se stie ;-) Inspirata fiind si de aparatul minune care se da drept premiu castigatorului, unicului castigator al acestui concurs:un KitchenAid alb-rosu ;-)) In mare, aceste doua culori sa predomine preparatul. Ca mie mi-au iesit de doua ori roz, asta este...n-am avut cum sa le fac rosii :(

Va invit sa degustati virtual,din pacate, meniul ales de mine:

Pentru aperitiv m-am gandit la un Mousse de somon cu icre - painea alba si somonul roz, icrele de asemenea.




La felul doi mi-au iesit in sfarsit culorile: Terina "gourmande" cu ficat si carne de pui-ficatul rosu, carnea de pui alba ;-)




Iar pentru tortul Trandafirul alb, oricat m-am chinuit cu colorantul meu rosu, tot roz ciclamen a iesit:


Bine, lasand culorile la o parte, sa nu pierdem esentialul: am cautat sa prepar retete deosebite, speciale pentru un meniu festiv, de gala, pentru Luna Femeilor, pentru femeia si mama din mine. Incerc mereu sa-mi depasesc limitele, sunt doar o bucatareasa amatoare care gateste doar pentru familia ei si primeste in schimb, multa dragoste.

Tin sa-i multumesc Laurei Laurentiu pentru acest concurs minunat si pentru faptul ca m-a provocat sa-mi depasesc limitele.
Va multumesc, voua, cititorilor blogului si prietenilor mei ca ati fost invitatii speciali la acest meniu festiv!
Va mai astept cu drag si altadata, mai poftiti pe la mine.
Liana

Mousse de somon cu icre

Made by Liana







M-am tot gandit la un aperitiv festiv...imi venea mereu in minte somonul afumat, astfel incat m-am pus pe cautat o reteta dificila, complicata si extravaganta. In cautarile mele insa, am ajuns pe siteul Good Food U.K. la sugestia prietenului meu, Dragos V.N., caruia ii multumesc mult de tot si am dat peste o reteta simpla, dar cu o prezentare extraordinara. Mi-am zis ca asta e si am pus-o in practica.
Desigur, reteta e schimbata si in plus, am ascultat sfatul unei culinarese de pe un site ce-l frecventam in trecut, cum ca mousseul de somon e delicios cu nuca prajita. Si l-am pus in practica. Iti multumesc, Pupi, chiar e fantastic cu nuca, n-as fi crezut sa aiba o asemenea aroma.
Acesta este aperitivul cu care particip la concursul organizat de Laura Laurentiu si Shop.bilancia.roKitchenAid de Martisor”, el face parte din meniul alb-rosu pe care l-am pregatit pentru a celebra Luna Femeilor.

0

Ingrediente:

150g somon afumat,
100g unt 65% grasime,
1 lingura zeama de lamaie,
50g samburi de nuca decojita,
o lingurita de smantana,
6 felii de paine,
icre germane roz,
sare,
piper alb.




Mod de preparare:

Samburii de nuca se pun intr-o tigaie fara grasime si se tin pe foc mic pana se desprinde coaja de pe ei.



E important ca toti samburii sa fie albi,decojiti ca sa nu compromita culoarea roz a mousseului.

Somonul se taie fasii si se pune in blender impreuna cu samburii de nuca, untul, zeama de lamaie.


Va iesi o crema spumoasa si gustoasa si cu un parfum aparte datorita samburilor de nuca.
Se asezoneaza cu sare, daca mai e necesar, si cu piper, dupa gust.

Se decojesc feliile de paine si se decupeaza cercuri de forma interiorului canii.



In cana, la baza, se pune mousse de somon, apoi o feliuta de paine, mousse,




paine, mousse, paine si la final mousse. Cu ajutorul posului, facem un mot frumos peste care presaram icre germane roz.




Servim cu o jumatate de felie de lamaie.




Am mai facut o tartina in forma de inima, am uns-o cu unt si am presarat icre.


A fost delicios!!!

Tort Trandafirul alb

Made by Liana







De cand am vazut fotografia acestui tort in revista Libertatea Retete nr.8/2011, mi-am zis ca il voi prepara si eu cu siguranta!! Iar acum, cu ocazia Lunii femeilor, mi s-a ivit ocazia perfecta ca sa pun reteta in practica. Reteta, vorba vine, ca blatul e dupa o alta reteta si umplutura e gandita alb-rosu, deoarece am vrut un tort martisor,dar din pacate, a iesit alb-roz. N-am avut de ales, dar imi voi comanda cu siguranta un colorant rosu praf, deoarece voi mai avea nevoie pe viitor.

Acesta este desertul meu cu care particip la concursul organizat de Laura Laurentiu si Shop.bilancia.roKitchenAid de Martisor”, el face parte din meniul alb-rosu pe care l-am pregatit pentru a celebra Luna Femeilor.

0


Ingrediente pentru blat:

2 oua,
100 ml lapte,
100g unt,
150g zahar,
100g faina,
1 lingurita praf de copt,
colorant alimentar,
coaja de lamaie.

Pentru umplutura:

un borcan de dulceata de zmeura,
300g ciocolata alba,
300g frisca lichida.

Pentru decor:
450g ciocolata menaj alba,
180 ml energizant Pandbee,
colorant alimentar rosu.

Praf de zane
1 albus de ou crud,
1/2 lingurita tort gelee transparent,
3 lingurite de apa rece,
colorant alimentar rosu.



Blatul
Fierbi laptele cu untul si zaharul.Dupa ce a dat in clocot, lasi sa se raceasca, dupa care adaugi treptat galbenusurile, faina, praful de copt si albusurile batute spuma.



Torni aluatul intr-o forma de tort unsa si tapetata cu hartie de copt




si-l dai la cuptor pentru 30 de minute, dupa care il lasi sa se raceasca.

Am facut doua blaturi, deci am dublat cantitatile. In primul am pus coaja de lamaie, iar in al doilea am adaugat colorant alimentar rosu, care a iesit, bineinteles, roz ciclamen :(


Cand s-au racit, peste blatul alb am pus dulceata de zmeura incalzita,


apoi am acoperit cu blatul roz.

Mousseul de ciocolata alba:
Pe bain-marie am pus la topit ciocolata alba rupta bucati, apoi cand s-a topit am adaugat frisca lichida.

Cand s-a incorporat toata, am tras de pe foc si am lasat la racit la temperatura camerei, apoi am lasat la frigider peste noapte. A doua zi am mixat crema si am intins-o peste blatul roz, acoperind tot tortul.


Am dat la frigider.

Plastelina de ciocolata
Ciocolata se rupe bucati si se pune la topit pe baie de aburi.
Cand s-a topit complet, se adauga energizantul si se amesteca rapid



pana cand ciocolata se desprinde de pe marginile vasului.


Daca ramane grasime de la ciocolata, scurgeti-o si aruncati-o!
Plastelina rezultata se pune intr-o folie transparenta si se pastreaza la loc uscat si racoros 24h.



Eu nu am pus-o deloc la frigider, pentru ca se intareste foarte tare, am lasat-o pe balcon, iar inainte de a lucra cu ea, am lasat-o o ora in bucatarie.
Pe o folie de plastic am intins plastelina cu sucitorul si am taiat fasii. Dintr-o bucata mica de plastelina cu putin colorant alimentar rosu, mi-a iesit plastelina roz ciclamen ;-))) Am pus un "snur" de plastelina roz pe marginea fasiilor albe, am trecut cu sucitorul peste ele, astfel rezultand petalele alb cu putin roz pe margini ;-)



Am asezat fasiile de plastelina alba de jur imprejurul tortului in forma de trandafir.



M-am cam chinuit, ce-i drept, si cu onduleurile, dar m-am straduit si am refacut mijlocul doar de trei ori :P

Praf de zane
Albusul se dezleaga, nu se bate,nu trebuie sa fie spumos.Tort gelee-ul l-am pus intr-o cescuta, l-am amestecat cu apa rece, apoi l-am pus 5 secunde la microunde. Pe urma l-am mai pus inca 5 secunde pana s-a umflat bine de tot. L-am adaugat in albus si am omogenizat.
Am adaugat colorant rosu, care bieninteles, dupa cum stiti deja, s-a transformat in roz-ciclamen.Cu o furculita am tras albusul pe doua farfurii:una de sticla si una de ceramica.Am tras de albus pana pe margini, ca sa se usuce mai repede si se lasa la temperatura camerei 24h pana se usuca bine de tot. A doua zi, cu un cutitas am rascait farfuriile cu grija si a rezultat minunatul praf de zane roz ciclamen.



Am presarat fermecatul praf de zane peste trandafirul imens si in sfarsit, gata!



Dar l-am dat la frigider vreo trei ore, abia apoi l-am pozat.


Cu cutitul incins am taiat o felie, deoarece plastelina se intareste la frigider:


Noi am fost fermecati de acest tort si de blatul colorat!Voi? ;-)

joi, 29 martie 2012

Terina "gourmande"

Made by Liana






Pentru a preveni sau a scapa de o anemie feripriva, este indicat sa mananci alimente bogate in fier. E bine sa ne concentram pe verdeturi (cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat mai bogate in fier vor fi), stridii, fructe uscate, ficat de vita, peste, carne slaba, carne de pasare, cereale, paine neagra, galbenus de ou.
Azi ne concentram pe ficatei de pui, deoarece si eu si Tudor avem un ten frumos, dar alb. Si ca sa ne vina sangele in obrajori, am preparat aceasta reteta cu speranta ca o sa-i placa si lui Tudor, care fortat manca ficat o data pe saptamana. Ei bine, cu aceasta terina fabuloasa, din revista Click pentru femei,am reusit sa-l fac sa manance singur, tot din farfurie!Aleluia!!!

Ah, cu aceasta nemaipomenita terina particip la concursul organizat de Laura Laurentiu si Shop.bilancia.roKitchenAid de Martisor”, ea face parte din meniul alb-rosu pe care l-am pregatit pentru a celebra Luna Femeilor.



0



Pregatire: 40'
Coacere: 1h
Fierbere: 50'
Dificultate: medie

Ingrediente:

1kg de ficat de pui,
2 cepe,
1 piept de pui,
300g bacon feliat,
3 oua,
1 lingura ulei de masline,
cimbru,
sare,
piper.

Pentru garnitura:

250g orez,
1 ceapa,
1/2 ardei gras,
1 morocv,
20g unt,
100g ciuperci,
patrunjel,
2 linguri ulei,
cimbru,
busuioc,
sare,
piper.

Mod de preparare:

Se opareste ficatul:


apoi se taie in bucati potrivite si se scoate toate matzele din el.

Se taie ceapa marunt, se caleste in uleiul bine incins, pana devine sticloasa. Se adauga pieptul de pui- eu am pus o pulpa de pui dezosata-



taiat cubulete si ficatul taiat bucati


am mai adaugat si o mana de ciuperci si am pastrat cateva feliute pentru decor.




Se condimenteaza, dupa gust, cu sare, piper si cimbru si se lasa pana cand ficatul isi schimba culoarea. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu ouale.



Data viitoare o sa pun doar unul, au fost prea multe trei...

Se tapeteaza o forma de chec cu feliile de bacon, asezate transversal, astfel incat sa acopere fundul si peretii laterali ai vasului, jumatate de felie inauntru,




jumatate afara, astfel incat acea jumatate de afara sa acopere compozitia. Peste feliile de bacon din interior se toarna compozitia cu ficat, se niveleaza frumos si se acopera cu jumatatile de felii de bacon,



apoi se aseaza vasul la bain-marie, in cuptor, pentru circa o ora.




Pentru garnitura
Se curata ceapa, morcovul si ardeiul, se taie bucati mari si se fierb in apa cu putina sare, la foc mic, sub capac.

Cand sunt fierte, se strecoara legumele si se pastreaza zeama. Orezul - am folosit doua pungute de orez prefiert de 125g fiecare, le-am lasat 8 minute la fiert si gata orezul! Cine foloseste orez clasic, atunci in 2-3 cani de supa sa puna orezul la fiert, amestecand din cand in cand. La final, se adauga untul, patrunjelul si se condimenteaza cu sare, piper, busuioc




si cimbru, dupa gust.Se opreste focul, se acopera cu capac si se lasa 10 minute.

Se serveste terina de ficat taiata felii groase, garnisite cu orez presat in forme rotunde...eu am folosit clasicul pahar de sticla uns cu ulei :(
Orezul este la randul lui garnisit cu ciuperci prajite si patrunjel verde tocat.


Si ca sa fie "tacamul" complet, am servit, noi, adultii, si un pahar de vin rosu de Corcova, ca ajuta si el in anemie ;-)




O bunatate!!! Daca Tudor a mancat si i-a placut si nici n-a crahnit, atunci va asigur ca o sa va placa cu siguranta!

luni, 26 martie 2012

Mamaliga in straturi

Made by Liana






Dupa atata somon si alte fineturi, ne-a traznit pohta de "porcarii"-de-ale porcului, cum se zice pe la noi... In zi de post, da. Nu tinem tot postul, doar miercurea si vinerea, iar eu cu Tudor deloc, ca trebuie zilnic sa mancam lapte si iaurt, ca sa crestem mari. :P
Asaaa...aveam de toate, exact ca la stana, hi,hi, mai putin ceaunu'.No'las' ca mere si cu un vas de yena...si cum tocmai am primit wokul de la Delimano, de la cel mai tare concurs de bucatarit online, am zis ca trebuie sa-l folosesc mintenas. Si sa-l ud, pai altfel mai pozam palinca, da'cum??

Apa curge direct de la robinet, faina de malai doar d'aia ungureasca folosesc,o lingura de sare este, toate ca sa o punem de-o mamaliga.
Branza de oaie de burduf tocmai de la Cluuuj, la fel ca si carnatii,clisa si shoncu'. In afara de branza, tat ii facut de barbatu-mio...si cu ajutor de la soacra-mea!


Si ashe ni am facut-o:

Apa am pus-o la fiert cu sarea. Cand o fiert apa, am turnat faina de malai in ploaie si am amestecat ienerjic.Cand am simtit ca ma doare mana si s-o ingrosat mamaliga, am lasat-o sa dea cativa bulbuci, pe foc mic, si am mai amestecat din cand in cand. Apoi am tras-o deoparte, sa se hodineasca.




Carnatii i-am taiet felii, putin pe diagonala, soncu' marunt si subtire, si clisa am taiat-o dintisori.

Am pus wokul Delimano pe foc si cand s-a inrosit baza manerului, le-am dat drumul la toate in ceramica stralucitoare,



pana cand stoarse de puteri si grasimi, s-au facut carnoase.




Am uns un vas de yena rotund cu putin unt, am pus baza,primul strat de "porcarii", apoi un rand de mamaliga, un strat gros de branza de oaie de burduf,




inca un strat de mamaliga, carnurile cele frumos mirositoare, mamaliga si am incheiat apoteotic cu branza.





In cuptorul preincalzit am lasat vasul de yena cam juma' de ora, pana cand branza a prins o crusta si o culoare aurie.

Am pus capacul peste vasul de yena si am lasat sa se raceasca, apoi l-am intors cu fundul in sus, un motiv bun pentru a se scurge grasimea cea faina portocalie, dar atat de daunatoare...ioiii, pe pita ce faina o fo'.

Dupa mai multe rasturnari de situatii, am reusit sa pastrez mamaliga intacta pe un blat rotund de lemn.
Sfoara era pregatita, ceapa gata de zdobit cu pumnu' si palinca numa' buna de udat gatlejul.

Ioi, Tulai Doamne ce fain arata:




Am taiat mamaliga in patru, cu sfoara si ne-am ospatat pe cinste...



nu cu mana, desi se preta, ci din farfurie ca suntem oraseni cu pofte strabune.

No', dara mancati ori beti?? Pohta buna!

Ni, premiu' meu de la Delimano:


Am si o groaza de retete de votat. Daca va faceti cont, puteti sa votati 5 retete pe zi si castigati o gramada de premii!! Saptamana asta se dau 5 smartphonuri Samsung S3350 doar pentru votanti ;-)
A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.