Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

duminică, 28 februarie 2010

Aperitiv cu legume

Made by Liana



Am prins o idee din rev. Click pt. femei ca sa prepar aceasta reteta si m-am gandit sa o pregatesc, plus ca am mai adaugat si ciuperci. Acum, ciuperca se stie ca este denumita si "carnea saracului", dar e tot o leguma, lipsita de clorofila, ce-i drept. Pai nu, ca vroiam sa-i zic Aperitiv cu legume si ciuperci, dar e pleonasm, asa ca ma limitez la legume;-)

Igrediente:

1 ceapa,
1 catel de usturoi,
3-4 cartofi,
1 dovlecel,
1 morcov,
un borcan ciuperci(250g),
150g mazare,
3 oua,
3-4 lg smantana,
branza telemea de vaca,
ierburi aromate,
unt/margarina pt.uns tava

Preparare:

Se pun cartofii la fiert in apa cu sare.
Apoi am taiat bastonase morcovul si dovlecelul si am pus la calit prima data ceapa si usturoiul-taiate marunt, apoi morcovul si dupa vreo 20 de minute si dovlecelul.In 8 minute a fost gata si el.



Dupa ce s-au fiert cartofii si s-au racit, i-am taiat rondele si i-am asezat frumos in tava de yena unsa cu margarina.


Peste ei, am aranjat bastonasele de morcov si dovlecel unul dupa altul...



Apoi am pus ciupercile. Am folosit un borcan de ciuperci, le-am spalat, strecurat si taiat si le-am calit in putin unt



mazarea era gata fiarta, nu mi-a ramas decat sa o imprastii peste



si ouale...pe care le-am batut bine-bine de tot, am pus vreo 3-4 lg de smantana, am ras branza  telemea de vaca, am presarat patrunjel, telina si busuioc uscat si am turnat peste legume.




La cuptor 20-30 de minute.

Aici era mancata deja...






Am ornat cu fasii de morcov si branza, in forma de trandafir-as fi vrut eu-da' nu prea stiu ce floare mi-a iesit...



Pofta mareee!

sâmbătă, 27 februarie 2010

Alba ca zapada

Made by Liana












Am tot vrut sa fac prajitura aceasta de ani de zile...mi-era dor de ea...prima data am mancat in Oradea la niste prieteni de familie si tanti Florica, Dumnezeu sa o ierte, o prepara de fiecare data cand mergeam la ei. Nu cred sa fi avut vreo 10-12 ani, deci prin '84-86 pe vremea raposatului.O facea sambata si de-abia duminica mancam...:_(((( si ne-nvarteam pe langa ea si eu si sor'mea si Cristi si Sorin, baietii lui tanti Florica, de aceeasi varsta cu noi... o punea pe un scaun, invelita in prosoape de bucatarie si punea peste ea si-un fund de lemn din ala mare cat tava...ii mai simt si-acum parfumul de lamaie si vanilia din zaharul pudra...Ce vremuri faine, Doamne cum trece timpul...
Navigand pe net, cea mai accesibila mi s-a parut reteta de la vulpea bucatar. Multumiri!

Pt. foi:
3 oua,
100 g zahar pudra,
6 linguri ulei,
3 linguri lapte,
1 lingurita rasa praf de copt,
1 varf de cutit sare,
500 g faina.

Pt. crema:
500 ml lapte,
2 linguri cu varf faina,
250 g margarina,
275 g zahar pudra,
1 lamaie.

Pt. decor:
3 linguri zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat

Mod de preparare

Foile
1. Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul.



Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.



2. Se imparte coca rezultata in trei parti egale,



din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei-peste care puneti hartie de copt. Eu am intins biluta de aluat direct pe tava!



3.Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie. Cuptorul meu nu arde, deci nici vb de 7 minute...mai bine de un sfert de ora si l-am dat la 160 de grade...depinde de cuptor...noroc ca am bec incorporat si-am urmarit-o destoinic. Nu s-au ars deloc!


Ah, si inca ceva...pt. ca am stat cam mult sa se coaca prima foaie, celelalte bile de aluat le-am lasat pe masa, in loc sa le bag in frigider, astfel incat au inceput sa se umfle in cuptor si de-abia le-am venit de hac cu o scobitoare ascutita rau de tot! :lol:



Crema
4. Se amesteca intr-o craticioara faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele,- eu asa am facut!!



si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute.



Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit- eu am pus-o pe balcon, asta dupa ce am dat-o prin sita, ca ma enervau niste bilute pe-acolo...




5. Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine- la mine s-a facut ca budinca



(daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca.


E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Mie mi s-a parut suficient sucul de la o jumatate de lamaie...Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).

Etapa finala
6. Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie.



Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g–1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.
Eu am pus o tava cu un surplus de reviste...cred ca aveau mai mult de 1 kg



7.Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.

Cum se taie prajitura in forma de romb? Trasati o linie pe latimea blatului, apoi sub linie 3-4 liniute la un unghi de 45 de grade. Taiati!



Sugestii
La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.

Daca vreti o prajitura mai inalta, sau daca nu aveti un tocator atat de mare cat foaia, impartiti crema in cinci. Puneti o foaie, doua cincimi de crema, a doua foaie, inca doua cincimi de crema, si a treia foaie. Taiati cu grija prajitura in doua, puneti restul de crema pe una dintre jumatati, si puneti cealalta jumatate deasupra. Lasati 12 ore la presat.

Alba ca zapada


Alba ca zapada cu gura ca o capsuna...hi, hi, hi




Tocmai ce terminasem inimioarele cu capsuni, asa ca le-am aranjat impreuna pe suportul de tort





Alba ca zapada pura ca ghioceii :-)

miercuri, 24 februarie 2010

Inimioare cu capsune







M-am gandit sa fac si eu niste inimioare dulci de Dragobete.
Am avut pofta de capsune, dupa ce am vazut fel de fel de prajituri cu aceste fructe inmiresmate, asa ca am cumparat o caserola si...am facut o prajitura, hi, hi,hi! Totusi, o capsuna, mi-am permis...
V-am zis ca am tot felul de pagini cu retete rupte de prin reviste si am ochit o reteta din Unica de Biscuiti cu capsune...pana la urma, datorita blatului pufos si nu crocant, cum ar fi trebuit sa fie cel de biscuiti, au iesit Inimioarele cu capsune.

Ingrediente pentru aluat:
150 g unt,
200g zahar pudra,
2 oua,
zahar vanilat,
300g faina,
un plic de praf de copt,
225g capsune,
un praf de sare,
unt si faina pentru tapetat tava.



Pentru crema:
1 plic crema pentru tarte Dr. Oetker(250 ml lapte),
1 plic gelatina,
1 plic frisca(150 ml lapte),
1 plic intaritor de frisca,
1 plic tort-jelee rosu(250 g suc si apa).

Preparare: Bateti untul moale si amestecati cu zaharul pudra si ouale pana face spuma.


Adaugati vanilia-doua plicuri de zahar vanilat am pus, faina-cernuta cu praful de copt,

apoi puneti si capsunele. Eu am blenduit capsunele,


apoi le-am pus in sita la scurs


si am pastrat sucul ca sa fac tort-jelee. Pasta de capsune am amestecat-o in aluat.

Am tapetat tava cu hartie de copt si-am intins compozitia. In revista scrie "intindeti compozitia intr-un strat gros de 2 cm"...de unde, cred ca a avut vreo 6 cm...am mai umplut si o forma de inimioara...si tava era normala, nu mica...

Coaceti la foc mediu 20 de minute, apoi taiati biscuitii cu sabloane in forme de inimioare.
Am lasat blatul la racit si m-am pus sa fac frisca:lapte rece, praful de frisca si intaritorul de frisca...mixat bine.



Apoi crema de tarta...lapte rece, praful de crema de tarta si cand a fost aproape gata, am pus jumatate din frisca in crema de tarta ca sa fie mai pufoasa.
Gelatina am preparat-o conform instructiunilor de pe ambalaj si calduta am amestecat-o in crema.


si astfel am pus crema peste blatul pufos, caruia, cu ajutorul cutitului de tort, i-am "ras" umflaturile...



deci crema am pus-o peste blatul ras, drept si nivelat...apoi am dat la racit.



Cu "scalpul" am facut un talmes-balmes...l-am faramitat, l-am amestecat cu putina crema, frisca si l-am pus intr-o forma de inimioara.

Tortul-jelee rosu...pe plic scrie cu 250 ml de apa sau suc...mie mi-a iesit doar 75 de ml suc de capsuni, restul am completat cu apa...



dupa ce s-a racorit putin l-am pus peste crema si am pus din nou, prajitura la frigider, pana a doua zi, cand m-am infipt cu "inimioara" in ea.


S-au facut foarte usor, nu s-au stricat si au iesit foarte frumoase.



Si gustoase!

Aici e inimioara mare din forma speciala...cu niste resturi de jeleu, na, ce sa-i faci...



Am pus pe suportul de tort(castigat la un concurs organizat de Dr. Oetker in 2009, in nov.)si cateva bucati din Alba ca zapada-ultimele...





Din inima pentru toti!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.